Dlaczego zachodzi fermentacja?
0

Część z nas w dzieciństwie słyszała opowieści na temat zwierzątek roznoszących nasiona, z których w późniejszym czasie wyrastały ogromne drzewa. Jak w każdej historyjce jest ziarno prawdy i tutaj także nie ma wyjątku. Powiada się, że w przyrodzie nic nie ginie i także tym razem powiedzenie będzie miało swoje uzasadnienie. Drzewa rodzące owoce, w których zawarte są cukry, stanowią dla owocożernych zwierząt idealne źródło energii i minerałów. Chcąc się rozprzestrzenić zachęcają zwierzęta do konsumpcji, a następnie ich pestki często zostają wydalone w odległych rejonach. Co jednak ze zwierzętami, które nie miały tyle szczęścia by przypadkiem natrafić na jakieś owoce?

Sęk w tym, że owoce nie potrafiły zwabić i zachęcić swoich konsumentów, dlatego że cukier nie wytwarza intensywnego zapachu. Chcąc lub nie chcąc na pomoc przychodzi nam matka natura, która znalazła złoty środek na takie sytuacje. Natura stworzyła fermentację alkoholową, której produktem jest etanol, czyli nam wszystkim dobrze znany alkohol. Cząsteczki alkoholu łatwo przenoszą się z wiatrem, informując zainteresowane zwierzęta gdzie mogą znaleźć słodki pokarm. I tak z biegiem dekad, zwierzęta które nauczyły się spożywać w niewielkich dawkach alkohol, zwiększały swoje szanse na przeżycie. Tak więc fermentacja jest samoczynnym i naturalnym procesem, ale pamiętajcie że robiąc własne wino to WY macie wybór.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Na GÓRĘ

X