Wino ananasowe

Składniki:

Na 5l wina

  • 1.75 kg ananasów
  • 1.2 kg cukru
  • 5 l wody źródlanej
  • 2 g pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych

Sposób przyrządzania:

 

Obcinamy łodygi ananasów, myjemy szczotką pod bieżącą wodą, w celu usunięcia środków chemicznych pozostałych na owocu. Obrać ze skórki i posiekać na drobne kawałki, całość (1.75 kg) wrzucić do garnka z wodą podgrzaną do około 85 stopni Celsjusza, ważne aby nie przekraczać 90 stopni! – robimy tak aby pozbyć się enzymu bromeliny (jest on odczuwalny po zjedzeniu większej ilości ananasów, wtedy tak charakterystycznie piecze język) – gotujemy około 15 minut, i pozostawiamy do ostygnięcia. W drugim garnku, do przegotowanej gorącej wody (4 l) dodajemy cukier (1 kg), i mieszamy aż całość się rozpuści. Gdy zawartość w obu garnkach osiągnie temperaturę około 30 stopni Celsjusza, wlewamy ją do naszego balonu bądź wiadra fermentacyjnego, oraz dodajemy pozostałe składniki (pożywka, drożdże), całość mieszamy, a następnie szczelnie zamykamy. Po tygodniu dokładamy drugą porcję syropu cukrowego (1 l wody + 0.2 kg cukru). Po miesiącu odrzucić owoc z naszego nastawu. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

WRÓĆ

X