Wino bananowe

Składniki:

Na 20l wina

  • 10 kg bananów
  • 5 kg cukru
  • 18 l wody źródlanej
  • 100 g rodzynek
  • 80 g kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych

Sposób przyrządzania:

 

Banany – najlepiej już takie z czarnymi plamkami – (10 kg) obieramy tak, aby po styczności ze skórką nie dotykać właściwego banana (nie chcemy aby cała chemia na skórkach przedostała się bezpośrednio do banana). Po oddzieleniu owocu i skórek, myjemy dokładnie dłonie. Do przegotowanej wody (10 l), dodajemy cukier (3 kg) i mieszamy go, do całkowitego rozpuszczenia. Rodzynki wrzucamy najlepiej do sitka, i następnie parzymy je wrzątkiem. Po ostygnięciu (do 30 stopni Celsjusza), syrop cukrowy wlewamy do balonu lub wiadra, wrzucamy banany (najlepiej je trochę rozdrobnić lub zblendować), i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dobrze mieszamy, szczelnie zamykamy z rurką fermentacyjną. Po tygodniu dodajemy drugą porcję syropu cukrowego (8 l wody + 2 kg cukru). Po 3-4 tygodniach odrzucić owoc z naszego nastawu. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

WRÓĆ

X