Wino daktylowe

Składniki:

Na 10l wina

  • 1.2 kg daktyli
  • 2.8 kg cukru
  • 10 l wody źródlanej
  • 1 dag kwasku cytrynowego
  • 4 g pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych

Sposób przyrządzania:

 

Daktyle nadają się do wyrobu win wszelkich gatunków. Bardzo szybko fermentują. Aby otrzymać 1 l wina lekkiego, potrzeba 10 dag daktyli, do otrzymania 1 l wina mocnego, potrzeba 12 dag daktyli i 1 g kwasku cytrynowego. Daktyle (1.2 kg) wsypać do sitka, przepłukać wrzącą wodą (po prostu jest sparzyć), starać się robić to bardzo równomiernie. Cukier (2 kg) rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie (7 l). Wodę po ostygnięciu wlewamy do balonu bądź wiadra. Daktyle staramy się rozdrobnić, i także wrzucamy do balonu bądź wiadra . Dodajemy resztę składników, gdy nastaw osiągnie temperaturę 30 stopni Celsjusza. Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Drugą porcję syropu cukrowego (3 l wody + 0.8 kg cukru), dodajemy po tygodniu. Po około 2-3 tygodniach odrzucić owoc. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny. Często daktylowe wino jest gotowe już po 2 tygodniach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Na GÓRĘ

X