Wino rodzynkowe

Składniki:

Na 10l wina

  • 1 kg rodzynek
  • 1.6 kg cukru
  • 8.5 l wody źródlanej
  • 4 dag kwasku cytrynowego
  • 3 g fosforanu amonu
  • 1 g pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych

Sposób przyrządzania:

 

Rodzynki są stosunkowo drogim surowcem, dlatego też rzadko sporządza się z nich wino. Rodzynki (1 kg) sparzyć, kolejno rozdrobnić. W 6 l wody rozpuścić 1 kg cukru. Rodzynki wrzucić do balonu lub wiadra fermentacyjnego. Syrop po ostygnięciu 30 stopni Celsjusza wlać do rodzynek. Dodajemy resztę składników. Całość mieszamy i szczelnie zamykamy z rurką fermentacyjną. Drugą porcję syropu cukrowego (2.5 l wody + 0.6 kg cukru), dodajemy po tygodniu. Po około 2-3 tygodniach odrzucić owoc. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

WRÓĆ

X