Wino ryżowe

Składniki:

Na 20l wina

  • 5 kg ryżu długoziarnistego
  • 5 kg cukru
  • 15 l wody źródlanej
  • 800 g rodzynek
  • 80 g kwasku cytrynowego
  • 33 g ziół prowansalskich
  • 10 g kurkumy
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych
  • 1 opakowanie pożywki dla drożdży

Sposób przyrządzania:

 

Ryż (5 kg) przepłukać 3-5 razy przez sitko i umieścić w balonie lub wiadrze fermentacyjnym. Kolejno przy temperaturze 30 stopni Celsjusza dodać sparzone rodzynki (800 g) (rodzynki w sitku oblać dokładnie wrzątkiem), syrop cukrowy (3 kg cukru + 10 l wody), drożdże oraz pożywkę. Dodajemy pozostałe składniki (przyprawy, kwasek itp). Wszystko dobrze mieszamy, szczelnie zamykamy z rurką fermentacyjną. Po tygodniu dodajemy pozostałą porcję cukru i wody (2 kg cukru + 5 l wody – analogicznie robimy syrop cukrowy jak poprzednio). Po 2-3 tygodniach odrzucić rodzynki oraz ryż z naszego nastawu. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny. Wino jest gotowe po 4-5 tygodniach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.

WRÓĆ

X