Wino truskawkowe

Składniki:

Na 5l wina

  • 5 kg truskawek
  • 1.5 kg cukru
  • 1.5 l wody źródlanej
  • 5-10 g kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie pożywki dla drożdży
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych

Sposób przyrządzania:

 

Świeże i słodkie truskawki (5 kg) (można dodać trochę poziomek) przebrać, usunąć szypułki. Następnie zasypać owoce cukrem (1 kg) i całość rozgnieść. Do rozgniecionych owoców dodać przegotowaną wodę (1 l), i przy temperaturze 30 stopni Celsjusza dodać pozostałe składniki. Całość przełożyć do balonu lub wiadra. Szczelnie zamknąć z rurką fermentacyjną i pozostawić na około tydzień w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas kontrolować nastaw, i go delikatnie mieszać. Po 1 tygodniu wycisnąć miazgę, a pozostały płyn odstawić do ponownej fermentacji, dodajemy także drugą porcję syropu cukrowego (0.5 kg cukru + 0.5 l wody). Po upływie burzliwej fermentacji przelać wino do czystego naczynia (np. mniejszy balon), wypełniając je po brzegi, szczelnie zamknąć wraz z rurką fermentacyjną, i pozostawić do dalszej fermentacji. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu. Czynność tę należy powtórzyć tyle razy, aż płyn będzie zupełnie klarowny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Na GÓRĘ

X